Съгласно чл. 111 КТ. в сила от 31.03.2001 г., работникът или служителят може да сключва трудови договори и с други работодатели за извършване па работа извън установеното за него работно време по основното трудово правоотношение (външно съвместителство), освен ако не е уговорено друго в индивидуалния му трудов договор по основното му трудово правоотношение. Ако има такава уговорка в трудовия договор по основното трудово  правоотношение, майката пе може ла започне работа по външно съвместителство при друг работодател, тъп като ще наруши условията па договора. Що се отнася до въпроса относно работа при "възложител", това означава, че това е работа но граждански договор. Кодексът на труда не предвижда ограничение по отношение възможността работник или служител да работи по трудово правоотношение и по граждански договори. И....В случаите, когато майката ползва отпуск за отглеждане на малко дете по чл. 164. ал. 1от КТ и без да прекъсне неговото ползване, започне работа при друг работодател или възложител, обезщетението по чл. 53. ал. 1 от КСО следва да се изплаща в пълен размер до прекратяването или изтичането на отпуска за отглеждане на детето чрез работодателя, който го е разрешил.

При втория работодател на майката не следва да се изплаща обезщетението по чл, 54. ал. 1 от КСО. тъй като отпускът за отглеждане на малко дете в тези случаи не се счита за прекъснат .
Ако лице е осигурено за общо заболяване и майчинство и след 135-ия ден на отпуска за бременност и раждане започне да полага труд по допълнителен трудов договор, това не е пречка да продължи да получава обезщетението за бременност и раждане от 135-ия до 410-ия календарен ден, изчислено на база дохода му по основното правоотношение.
                а това не означава ли обратното?
Мразя я тази държава!
Мога ли да взимам майчинство от ной или от социални и едновременно с това да ме назначат към общината като личен асистент на детето ми с увреждане?
Умопомрачително е положението понеже не мога да ходя на нормална работа . Гледам си детето в къщи и не си знам правата.
Прекратиха ми договора,който е срочен до 31.12.14г. Прекратен на  1.01.2015г от Социални там говорех с Директорката,която ми каза,че не можела да ми вземе болничния -тоест ще ми бъде отказан бях личен асистент на детето с 100%телк .Този болничен е за 45 дена преди раждане.
Да,но болничния ми е от 9.01.15г мина и замина .
Днес намерих фирма,която да ме назначи,оставам си без болничен.Странно ми стана че счетоводителя ми каза ,че  чак след като родя 90 дена трябва да минат за да ме назначи.Беше зает и не мога да разбера защо чак тогава?
Аз така и не си взех болничния на 9.01 защото не съм на Трудов договор,изпуснах го вече.Ако намеря поне да бъда назначена ще е нещо.
Прекратиха ми договора на 5.01.15г и ми казаха да се запиша в бюрото по труда (там 9 месеца ще получавам)но като родя след 20 февруари дали ще мога да получавам социално майчинство?
Трудов е.За личен асистент и за една година.
Договорът ми към социални изтича на 31.12.14г ,а болничния ми 45 дена преди раждане е на 9.01.15г.От социални ми казаха да занеса болничния преди 25 декември.Това възможно ли е?АГ дали ще се съгласи ако не при друг ли да ходя?
Преди 2 години се разведохме с бащата на детето ,но преди година пак се събрахме и съм бременна може ли като родя той да излезе в майчинство?Понеже първото ми дете е с телк 100% и съм му личен асистент.Мерси.